Ekologiczna szkoła
W tym roku szkolnym, od września do maja, ósmoklasiści z grupy projektowej Ekologiczna szkoła szukali odpowiedzi na pytanie: Jaką drogę pokonuje nasze śniadanie zanim trafi na talerz?
Temat projektu zrodził się na jednym z pierwszych spotkań, zaś wymyślenie zadań i ustalenie harmonogramu ich wykonania zajęło grupie kilka chwil.
To właśnie w ramach tych zadań uczniowie przygotowali scenariusz zajęć dla dzieci z klas 1-3,
w którym uwzględnili takie zagadnienia jak: żywnościokilometry, ślad węglowy czy sezonowość na talerzu. Na podstawie autorskiego scenariusza przeprowadzone zostały zajęcia teoretyczne
i praktyczne.
By przygotować się do części praktycznej grupa projektowa wzięła udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Pana Eryka Zalitę – absolwenta naszej szkoły. Na zajęciach dowiedzieli się, jak samodzielnie przygotować humus, tahini, tortille, czy sałatkę wiosenną, dla której bazą będą sezonowe produkty.
Zdobytą wiedzę i umiejętności przekazali najmłodszym uczniom, przygotowując dla nich praktyczną lekcję o sezonowości na talerzu. W efekcie uczniowie nie tylko dowiedzieli się dlaczego tak istotne jest, by jeść sezonowo, ale także nauczyli się, jak wykorzystać to, czym obrodzi ziemia w danym sezonie i przygotować samodzielnie smaczne przekąski.
Cykl zajęć spotkał się z pozytywnym przyjęciem zarówno przez starszych, jak i młodszych podopiecznych, mamy więc nadzieję, że będzie kontynuowany w następnych latach.
Ogromne brawa dla grupy, która wzorowo przygotowała i zrealizowała powyższe działania, a w skład której wchodzą:
Gabriela Klawikowska, Matyna Tomkowiak, Wiktoria Duszyńska, Bartek Siwecki, Szymon Matecki, Agnieszka Śmigielska, Jowita Makowska, Maja Worosz, Mariia Sylina i Martyna Banaszak.
Podziękowania składamy zaś na ręce Pana Eryka Zality, który poświęcił swój czas, by podzielić się z naszymi uczniami swoją wiedzą i umiejętnościami ze świata kulinarnego.